Ce spune Poliția despre „ambulanța neagră” care a speriat România
„Ambulanța neagră” a revenit. Poate cel mai celebru mit din România modernă încă bântuie mințile oamenilor care cred că mereu există o conspirație undeva. Poliția Română vine cu niște clarificări necesare.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Poliția clarifică ce s-a întâmplat la Gara de Nord în noaptea zilei de 4 iulie. „Nu e neagră, e albă și nu fură copii, aduce cultura în comunitate… este o simplă ambulanță casată, folosită într-un proiect cultural”, își începe Poliția mesajul către români.
„MIT: O ambulanță neagră se plimbă prin oraș și răpește copii pentru a le lua organele. ADEVĂR: În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri. Emoția și rațiunea ne ghidează comportamentul, iar o decizie emoțională este bine să fie trecută prin filtrul rațiunii, chiar și «la cald»”, continuă mesajul de pe pagina de Facebook a Poliției.
„Dacă ai văzut ceva care ți se pare suspect, sună la numărul 112, venim imediat și clarificăm situația. Ne poți sprijini prin furnizarea cât mai multor informații care vor fi transmise în timp real, din dispecerat, colegilor care vin la sesizarea pe care ai făcut-o. Nu distribui pe rețelele de socializare mesaje false. Acestea nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată pentru orice părinte care își dorește tot ce-i mai bun pentru copilul său”, conchide Poliția.
De ce „ambulanța neagră” a revenit în atenția publicului
„Ambulanța neagră” e un mit pe care câteva televiziuni și presa online l-au folosit la un moment dat pentru audiență. N-a existat, dar asta nu i-a oprit pe niște români din zona Gării de Nord să atace o mașină similară unei ambulanțe. Cumva, ideea că ambulanța din mit era „neagră” nu i-a ajutat prea mult să discearnă între realitate și fantasmagorii.
În noaptea zilei de 4 iulie, în zona Gării de Nord, s-a lăsat cu live-uri pe Facebook, poliție și scriitoarea Doina Popescu-Brăila îngrozită de ce poate face prea puțină educație. Ea a pornit în urmă cu ceva timp proiectul „Ambulanța pentru literatură”. Nu fură copii, ci vrea să atragă atenția asupra cititului. La început, mașina era albastră cu alb. După noaptea de 4 iulie se prea poate să se gândească s-o vopsească.